URAL THOMAS & THE PAIN – DANCING DIMENSIONS

Artiest info
Website
facebook
Label: Bella Union Records
distr.: PIAS

Ural Thomas is een 83-jarige Amerikaanse soulmuzikant uit Portland, Oregon die al meer dan 60 jaar actief in de muziekindustrie aan het werk is. Vooral eind jaren ’50 en in de jaren ’60 stond hij in zijn thuisland in de spotlights en op concertpodia voor of naast sterren als Otis Redding, Etta James, James Brown en Stevie Wonder. Daarna trok hij zich terug in Portland waar hij enkel nog jamsessies speelde met diverse jonge lokale muzikanten. Hij verdween gedurende enkele decennia van het toneel om pas in 2013 vrij onverwacht terug te keren samen met de ook uit Portland stammende soul-DJ en drummer Scott Magee in de groep ‘Ural Thomas And The Pain’. Een naar deze achtkoppige band vernoemde debuutplaat werd in 2016 op de markt gebracht.

In 2018 volgde dan een tweede album met de titel “The Right Time” en dit jaar mochten we ons verheugen om album nummer drie van ‘Ural Thomas And The Pain’ in onze bus gedropt te zien. Deze nieuwe plaat heet “Dancing Dimensions” en bevat veertien tracks waaronder een drietal korte instrumentale intermezzo’s. Naast Scott Magee en Ural Thomas bespeelde Steve Aman de keyboards en piano en Brent Martens de basgitaar en de overige gitaren op deze tracks. Vijf andere muzikanten zorgden voor het vaak dominerende blazerswerk op saxofoon, trombone, fluit en trompet op deze soul-, R&B- en swingende funknummers.

De veertien tracks op “Dancing Dimensions” werden door Brent Martens, Scott Magee en Ural Thomas zelf gecomponeerd en ze tekenden alle drie ook voor de rol als albumproducer. De op de eerste video te horen albumtitelsong staat op plaats nummer één van de tracklijst en werd als eerste single uitgebracht. Ook de daaropvolgende soulballad “Heaven” hebben we hier toegevoegd in de vorm van een audiovideo. De stem van Ural Thomas klinkt ondanks zijn gevorderde leeftijd toch nog altijd heel modern, jong en fris. Dat zorgt ervoor dat andere nummers zoals “Do You Remember The Times We Had?”, “Promises”, het funky “Apple Pie (Oh Me Oh My)” en “My Favorite Song”, het catchy “El Eey Em Eh”, het grappige “Gimme Some Ice Cream” en de heerlijke soulballads “Hang Up On My Dream” en ”If It Wasn’t For Love” nog steeds zeer actueel klinken en zonder meer een plaatsje in de hitlijsten van 2022 zouden kunnen opeisen.

‘Ural Thomas & The Pain’ waren een paar maanden geleden nog op tournee doorheen de meeste Europese landen. Als u die optredens gemist heeft lijkt ons gezien de hoge leeftijd van Ural Thomas de kans klein dat u daar in de volgende jaren opnieuw de gelegenheid toe zal krijgen. Misschien kunt u dan best het album “Dancing Dimensions” in huis halen en zo genieten van de prachtige stem, de mooie songs en de geweldige sound van één van de laatste nog overgebleven soulhelden van een halve eeuw geleden.

(valsam)